Kuidas valida õige joogamatt

Joogamatid

Kui veel aastaid tagasi valmistati joogamatte valdavalt tavalisest PVC-st, siis tänaseks on valik olulisem laiem, keskkonnasõbralikum ning palju rõõmsam. Igaühele on olemas vastavalt tema elustiilile, väärtustele, prioriteetidele, jooga stiilile ja eelarvele vastav joogamatt.

Mati paksus

Joogamati valikul ei ole oluline vaid selle disain, joogamatt peab olema mugav ja stabiilne (libisemiskindel).

Oluline on kindlasti see, millest matt on tehtud (kui tehislik või keskkonnasõbralik see on), milline on mati paksus ja milline on mati pinna struktuur. Vähem tähtis ei ole ka mati hooldamise lihtsus.

Joogamati paksusest sõltub see, kui mugav on matil harjutusi teha ja pikemaid asendeid võtta. Liiga õhukesel matil võib liigestele olla liiga suur koormus, paksemal matil võib aga olla põrandaga haakuvus kehvem ja tasakaalu keerulisem säilitada.

Tavapäraselt on joogamati paksus 4-6 mm- see vahemik tagab piisava toetuse ja pehmenduse liigestele ning säilitab tasakaalu ka nõudlikemas asendites. Suurema koormuse või tundlikumate liigeste puhul vali paksem matt. Õhemate mattide eelis on jällegi see, et neid on mugavam kaasas kanda (reisidele, matkadele, sõprade juurde), kuna võtavad vähem ruumi ja on kergemad. Nii leiab näiteks Yoga Design Lab tootevalikust spetsiaalsed eriti vähe ruumi võtvad õhukesed reisimatid (1,0-1,5 mm), mis on ka stabiilsed.

Joogamatid

Materjal

Joogamati materjalist oleneb selle tekstuur, haakuvus, tervise- ja keskkonnasõbralikkus ning see, kuidas matt aja jooksul kulub. Enamasti on matid valmistatud PVC-st (polüvinüülkloriid), mis on vastupidavad, hea haarduvuse ja tagavad hea põrutuskindluse. PVC-st toodetud matid on väga levinud, kuid sõltuvalt tootmisprotsessist võivad need oluliselt erineda kvaliteedilt ja sellest, kas matid on ohutud sinu tervisele ja keskkonnale. Kindlasti uuri järgi PVC matti ostes, kas selle tootmise puhul on minimeeritud tervisele ohtlike ühendite sisaldumine.

Gaiami matid on PVC mattidest ühed parimad. Gaiami matid on toodetud selliselt, et need ei sisalda lateksit, on mittetoksilised ja ei sisalda kuut kõige ohtlikumat ftalaati (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP, DNOP). PVC-st toodetud mati puhul eelista sertifitseeritud matte, et olla veendunud, et matt ei sisalda mürgiseid jääkaineid.

Keskkonnasõbralikumad matid on toodetud looduslikust või ringlussevõetud kummist või mõnest muust looduslikust materjalist (nt kork, puuvill, dzuut). Naturaalsest kummipuu kummist või ringlusse võetud kummist valmistatud matid on küll raskemad, kuid samas tagab see PVC-matist oluliselt suurema stabiilsuse- matt on veel libisemiskindlam.

Joogamatid

Yoga Design Lab poolt toodetud joogamatid on veel eriti keskkonnasõbralikud. Lisaks sellele, et matid on valmistatud looduslikust kummipuu kummist, on matt kaetud kasutatud plastikpudelitest valmistatud mikrofiiber kattega. Mattide erilised disainid on trükitud veebaasil värvidega.

Joogamati materjal ja tekstuur määravad selle, kui hea on mati haakumise omadused. Yoga Design Lab matid on kaetud erilise mikrofiiber kangaga, mis muutub tihkeks ja mittelibisevaks kohe, kui käed on niisked.

Libisemiskindlus on eriti oluline „kuumas“ joogas või mõnes muus harjutuses, kus käed ja jalad higistama hakkavad. Yoga Design Lab joogamattide kasutamise puhul soovitatamegi algul matti pisut niisutada, et saavutada kohe parem haakuvus. Kvaliteetsed PVC-matid on ka hea libisemiskindlusega, kuid seniks kuni need ei ole väga märjad. Libisemiskindluse suurendamiseks ja higi kogumiseks on heaks abivahendiks ka joogamati rätikud. Joogamati rätikut saab väga mõnusalt kasutada ka rannas, resimisel ja mujal aktiivse eluviisiga tegevustes.

JoogamatidMõõdud

Standardmattide laius on üldjuhul 61 cm ja pikkus 170-180 cm vahel. Mõned joogamatid on tavapärastest joogamattidest laiemad ja pikemad. Näiteks Gaiamil on eriline laiem/pikem 66 cm lai ja 198 cm pikk – Joogamatt Gaiam Premium Marrakesh, 6mm. Kõige olulisem on mati kasutamisel mugavus ja stabiilsus. Mati suurus on piisav kui allavaatava koera asendis on sinu käed ja jalad kindlalt matil.

Maksumus

Mati ja üldse igasuguste asjade maksumus on keeruline teema. Kuidas leida väga odavat ja väga head asja? Enamustel juhtudel on see päris keeruline. Mati hind sõltub suuresti mati paksusest ja materjalist ning sellest kui keskkonnasäästlikult ja väheste kemikaalidega see on toodetud. Ja mingil määral kindlasti ka disainist. Nagu igal asjal, veendu ka mati ostul, et sellel oleks garantii ja müüja, kelle poole tekkivate küsimuste korral pöörduda.

Tavaliselt on PVC-materjalist matid madalama hinnaga, kuid neid valides veendu, et neil oleks võimalikult hea tekstuurne libisemiskindel pind ning, et need matid oleksid võimalikud ohutud sinu tervisele.

Kuna matt ostetakse ikkagi üsna pikaks ajaks, siis leia endale täpselt selline matt, mis teeb treeningute tegemise nauditavaks ning mida oleks võimalik soovitud harjutuste tegemisel võimalikult ohutu kasutada.

Allikas: www.baltfit.ee