Pelle Pohlak: sport toidab õnnehormooni

Pelle Pohlak

Boost Yourself on alati uskunud, et parim ravi haiguste vastu on nende ennetamine. Oleme palju rääkinud tervislikest toitumisharjumustest, aga ei saa unustada, et terve ja tasakaalus olemiseks vajab iga inimene regulaarset füüsilist liikumist! Just liikumine on meie 2021. aasta märksõna. Selleks oleme ellu kutsunud kampaania #minavalinliikumise, mille eesmärk on märgata inimesi, kes Eesti liikumiskultuuri edendavad.

Esimese spordientusiastina kutsusime avalööki tegema ei kellegi muu kui löökide kuningast spordiaktivisti ja FC Flora presidendi Pelle Pohlaku. Rääkisime temaga nii Eesti jalgpallikoondise noortest kui ka liikumisest igas vanuses.

Sport läbi elu

Pelle alustas jalgpalli mängimisega, kui ta oli vaid kuueaastane ning sport on olnud tema ümber kogu elu. Ta usub, et tugev füüsis on hea elukvaliteedi alus. Tänu sportimisele on ta igapäevaelus tähtsal kohal distsipliin, rutiin ja järjepidevus, mainimata ei saa jätta ka pärast treenimist valdavat rõõmutunnet, mis päeva helgemaks teeb. Nooremana hoidsid Pelle sõnul trennimotivatsiooni üleval meeskonnakaaslased, kellega koos ühiseid eesmärke seati. Ühtsustunne ja järjepidevalt väikeste eesmärkide kallal töötamine on märksõnad, mis treeningutel olulist rolli mängivad.

Liikumine kui edukuse alus

Pohlak leiab, et liikumine annab inimesele pika eluea ja võime olla edukas kõiges, mida ette võetakse. Küll aga on ta tuvastanud inimeste käitumises mustri. Nimelt näib, et inimesed, kes on kogu elu spordiga tegelenud, jätkavad harjumusega ka vanemas eas, kuid passiivsemad inimesed jäävadki liikumatuks. Kuidas sellist mustrit muuta? Pelle arvab, et kõik algab siiski iseendast – sisemine motivatsioon, ergutus kaaslaste poolt, rutiin ja distsipliin on need, mis reele aitavad. Pelle märgib, et liikumusharjumuse tekkides hakkab eralduma õnnehormoon, mille suhtes võib lausa sõltuvus tekkida. Praegune kevadine aeg on sobiv selle harjumuse tekitamiseks ning väljas liikumiseks. Samuti pani ta eelmisel kevadel pandeemia olukorra alguses sotsiaalmeedias ringi vaadates tähele, et paljud tuttavad tegelesid üllataval kombel äkki õues jooksmise ja rattasõiduga. Kel tahtmist end liigutada, leiab alati selleks võimaluse!

Eesti noored jalgpallurid on tõusuteel

Jututeemaga Eesti jalgpalluriteni jõudes on Pelle rõõmus ja ütleb, et noorte tase jalgpallis kasvab aastast aastasse ning viie aasta taguse ajaga ei anna neid enam võrreldagi. Järelkasv on eriti hea poiste seas, tüdrukute taseme tõstmiseks oleks nende ridadesse rohkem noori alustajaid vaja, kelle seast häid mängijaid välja noppida. Suuremat pilti vaadates saab öelda, et Eesti jalgpallikasvandikel võib huviga silma peal hoida ja lootust on küllaga.

Marek Lemsalu ja Pelle Pohlak
Marek Lemsalu ja Pelle Pohlak

Vaimne tervis olgu korras

Kogu jalgpalli hooaeg võib aga olla väga stressirohke, eriti, kui peab taluma lüüasaamisi ning kui mängijad ei koge piisavat arengut. Noori jalgpallureid paneb pinge alla ka teadmine, et ei mängita ainult iseenda karjääri, vaid kogu Eesti rahva eest. Seetõttu toimuvad FC Flora esimestes liigades aeg-ajalt arenguvestlused noorte jalgpalluritega. See aitab silma peal hoida nende mõtteviisil. Pelle on veendunud, et vaimse tervise korrasolek on eduka sportlase põhiväärtus ja seetõttu kiidetakse, kontrollitakse ning suunatakse mängijaid pidevalt. Naljatledes toob ta vahel õpilastele näiteid legendist Raio Piirojast, kelle vaim oli nii tugev, et ta vaatamata pallipuute talendi puudumisele kunagi mängudes alla ei andnud ning sageli murtud ninaga matši lõpetas. Just sellist suhtumist ootab Pelle oma mängijatelt. Vaimse tervise puhul mängib olulist rolli ka piisav hulk suhtlemist, mis küll praeguses pandeemia olukorras natuke vajaka on jäänud. Seega paneb Pelle Eesti rahvale südamele helistada aeg-ajalt sõpradele ja tuttavatele ning uurida, kuidas neil läheb. See teeb rõõmu nii sõpradele kui ka iseendale ja turgutab vaimset tervist.

Mitmekülgsus viib võidule

Edukuse spordis ja igapäevaelus tagab erinevate spordialade katsetamine. Pelle nendib, et noorena keskendus ta ainult jalgpallile ning jõudis proovida jalgpallist erinevat spordiala vaid ühel korral. Nüüd vaatab ta tagasi ja soovib, et oleks võinud katsetada erinevaid alasid, sest see arendab füüsise erinevaid külgi ning on toeks põhispordialale ja igapäevaelule. Jalgpalluritel soovitab Pelle juba noorena käia ujumas, tegeleda võistluskunstidega ning teha kergejõustikku. See garanteerib mängijale tugeva rühi ning hea vastupidavuse. Pelle arvab, et erinevas vanuses sobivad inimestele eri spordialad. Kui nooremana eelistatakse äkilisemaid, siis vanemana pakuvad huvi rahulikumat sorti alad, nagu näiteks disc golf ja mõõdukas jooksmine metsateedel.

Täispikka intervjuud Pellega vaata Boost Yourselfi kanalilt.

Boost Yourself on tervisliku elu saadik, kes teab, et täisväärtusliku elu kolm kuldset reeglit on: tasakaalukas toitumine, hoidev kogukond ja järjepidev liikumine. Kampaaniat #minavalinliikumise toetab spetsiaalselt selle jaoks loodud Boost Yourselfi liigeste kollageen

Vaata kõiki täispikki videointervjuusid läbi aasta veebilehelt #minavalinliikumise.

Tekst: Boost Yourself

Fotod: erakogu