Kuidas ohutult rulluisutada?

Lapsed rulluisutamas

Kuigi rulluisud on eksisteerinud alates 1700. aastatest, hakkas rulluisutamine koguma populaarsust alles 90ndate keskpaigast. See on tantsu, spordi, kunstilise väljenduse, kultuuri ja muu sammas ning on taas üks populaarsemaid soolosporte alates COVID-19 pandeemia algusest. Olenemata sellest, et kas oled hakanud uisutama kavatsusega kunagi jõuda võistlustele või lihtsalt sooviga veeta oma vaba aega aktiivsemalt, leiad siit mitmeid näpunäiteid, kuidas algajana oma turvalisust maksimeerida ja lõbu kahekordistada.

Levinud vigastused ja kaitsevarustus

Randmed

Kõige tavalisemad uisuvigastused on randmemurrud ja -nikastused – nii uued uisutajad kui ka profid on altid kukkumisele ning kuigi kukkumiseks on olemas nn „ohutuid“ viise, võib juhtuda mõnikord ka õnnetusi. Üks võimalus randmete kaitsmiseks võimalike vigastuste eest on randmekaitsmete kandmine. Need on suhteliselt odavad ja tagavad selle, et randmed püsivad õiges vormis ja asendis, nii et kui kukud, on vähem tõenäoline, et tekib luumurd või venitus.

Pea

Nii nagu paljude teiste suure intensiivsusega ratastega spordialade puhul, on peapõrutus ohuks ka uisuspordiga tegelejatele. Ehkki paljud mugavad ja kogenud uisutajad kipuvad kiivreid kasutama harvemini kui teised, peaksid algajad kaaluma sobiva kiivri leidmist enne uisutamise katsetamist või õppimist. Kiivri valimisel on oluline tähelepanu pöörata sellele, et see oleks mugav ning valitud õiges suuruses – see tähendab, et kiiver ei tohiks peas loksuda ega olla liiga silmade lähedal või liiga taga kuklas. Pea meeles, et kui ongi juhtunud õnnetus ja kahtlustad, et Sul on peapõrutus, pöördu kohe arsti poole.

Käed ja jalad

Küünarnuki- ja põlvekaitsmed on olulised jäsemete kaitsmiseks kriimustuste ja sisselõigete, verevalumite ja teiste kahjustuste eest. Vastavad kindad kaitsevad sinu käsi, kui peaksid kukkumise korral kätele maanduma. Kuna kukkumisel saavad üldiselt esimesena viga põlved, siis tasuks kindlasti muretseda reguleeritavad põlvekaitsmed, et ennetada võimalikke vigastusi just jalgadele. Suukaitsed võivad olla väärt investeering ka siis, kui tegeled tõsisemalt õues uisutamisega.

Kuidas turvaliselt kukkuda?

Tasakaalu hoidmine

See, et sul on kaitsevarustus, ei tähenda, et muutuksid kukkumise eest automaatselt kaitstuks – liigeste väljaväänamine, luumurrud ja peavigastused on vaid mõned asjad, mis võivad juhtuda, kui valesti kukud. Üks lihtsamaid viise kukkumiseks ilma viga saamata on tasakaalu kadudes madalalt kükitada. See võimaldab leida tasakaalu uuesti ilma kukkumata, aga isegi kui kukud, siis maapinna lähedalt kukkumine on ohutum ning aitab vigastusi vältida.

Kui madalal kükitamine ei aita tasakaalu taastada, saad kükitamise asendist kukkuda kahel viisil. Kui sind ümbritseb palju inimesi, ei pruugi olla kõige ohutum kukkuda välja sirutatud kätele, kuna see võib ohustada Sinu käsi ning ka teisi. Keskkonnas, kus inimesi on ümberringi vähem, võib sul olla turvalisem end kätega n-ö kinni püüda. Selleks peaksid käed olema veidi kõverdatud ja sa peaksid langema paremale või vasakule käele, peaaegu nagu hakkaksid tegema kätekõverdusi. Käte jäigaks muutmine muudab kukkumise ainult valusamaks, seega on siin ülioluline käte paindlikkus.

Tõusmine ja uuesti proovimine

Kui oled kukkunud, võib sinu esmane instinkt olla see, et peale tõusmist soovid lihtsalt seisma jääda – paraku see ei toimi, kui mõlemad jalad on rataste külge kinnitatud. Kiiresti ja hõlpsasti üles tõusmiseks ole põlvili, mõlemad jalad selja taga. Seejärel astu üks jalg (ükskõik, kumb sulle kõige mugavam on) enda ette välja, peaaegu nagu hakkaksid tegema abieluettepanekut. Järgmisena kasuta oma käsi, et aeglaselt nii maapinnalt kui ka tõstetud ja painutatud põlvest üles tõusta ning saada tagasi seisvasse asendisse.

Rulluiskude valimine

Õigesti valitud rulluisud mängivad olulist rolli kukkumisel. Nii talvised kui ka suvised uisud vajavad sobivaid tingimusi, kuid õnneks on olemas ka 2in1 uiske, mida mõlemal hooajal kasutada. Pidurid on eriti olulised algajale uisutajale, kuid kui soovid rohkem manööverdada ning proovida ka trikke, siis ei pruugi see parim lahendus olla. Kindlasti tuleks rulluisud valida õiges suuruses – liiga suured või liiga väikesed uisud võivad olla nii ebamugavad, et need lausa aitavad kukkumisele kaasa. Kui otsid uiske oma lapsele, siis on võimalik soetada ka reguleeritavaid rulluiske – siis ei pea sa kasvava lapse puhul nii tihti uute uiskude ostmise pärast muretsema. Pööra kindlasti tähelepanu disainile – oluline on, et uiskude jalga panemine ja äravõtmine oleks mugav ja lihtne.

Aktiivsena püsimine on oluline meile kõigile, olenemata sellest, kas oled uisutaja, jooksja, korvpallur või ükskõik, millise spordi huviline. Usume, et turvalisus on nii sinu, sinu pere ja sinu toimetuleku jaoks esmatähtis – seetõttu loodame, et need näpunäited aitavad sul end rulluisutamisel enesekindlalt ja turvaliselt tunda. Kui oled parasjagu otsimas endale esimesi rulluiske, tasub tutvuda valikuga Kaup24.ee veebipoes, kust leiad alati soodsad hinnad ja mitmekülgse valiku.

Sisuturundus