E-sportlased teenivad soliidseid summasid, ka Eestil on oma e-spordimiljonär

pexels-soumil-kumar-735911

Kuigi nõukogude aja inimene ei pruugi e-sporti üldse tõsiseltvõetavaks pidada ja siunab võsukesi pidevalt ninapidi arvuti taga istumise eest, võib toetav suhtumine end suurelt tasuda. Nimelt on e-sport aastatuhandete vanuste kergejõustikualade ja kehalise kasvatuse tundidest tuttavate pallimängude kõrval võimsalt pead tõstmas.

E-sport, mis on tuntud ka küberspordina, seisneb arvutimängurite üksteise vastu mängimises professionaalsel tasemel. Mängurid on hea taseme saavutanud aastatepikkuse harjutamisega ja keskenduvad üldiselt ühele mängule. Populaarsemad ja suurimate auhinnafondidega võistlused toimuvad mängudele Dota 2, CS GO (Counter-Strike: Global Offensive), Fortnite ja League of Legends. Kui tunned end mängusüsteemis kindlalt, oled kiire mõtlemisega ja otsustusvõimega ning lisaks oled treeninud lihasmälu – miks mitte liituda mänguvõistkonnaga?

Heale mängijale hea tasu

E-mängijad on harva üksiküritajad ja vahetavad mängutiime nagu jalgpallurid. Suurtes mängutiimides on kohti erinevate mängude professionaalidele ja võisteldakse mitmel rindel. Näiteks maailmatasemel spordirühmitusel Cloud9 on mängijaid üheksale eri mängule. Aastal 2020 oli tiimi käive hämmastavalt suur – 30 miljonit dollarit. Suurim turniirivõitja Team Liquid on aastatega võitnud 37,6 miljonit dollarit. Euroopas loodud mängurigrupp Team Secret on asutamisaastast 2014 saati toonud turniiridelt koju 12,3 miljoni dollari väärtuses võiduraha.

Üks Team Secreti asutajatest on Tartust pärit e-mängur Clement Ivanov, kes on mänguringkonnas tuntud Puppey nime all. Ivanov on ka praegu Eesti ainus mängija, kes on oma oskustega teeninud üle miljoni euro. Ta on kaugelt edukaim Eesti mängija, sest on oma Dota 2 oskustega võitnud turniiridelt esportearnings.com andmetel ligi kaks ja pool miljonit eurot auhinnaraha. Rahaliselt edukuselt järgmine on CS:GO mängur Robin „ropz“ Kool, kes on võidurahana koju toonud umbes pool miljonit eurot. Arvestades, et ametlikult on e-mänguritest dollarimiljonäre praegu saja ringis ja turniiride arv ning võidufondid aina kasvavad, on eestlastel veel palju võimalusi end mänguoskustega rikkaks teha.

Kõige kasumlikum mäng on Dota 2

2021. aasta statistika järgi on läbi aegade suurima turniirivõitude summaga mäng Dota 2, mille võistlustel on alates 2011. aastast praeguseni tiimide poolt võidetud 236 miljonit dollarit. Sellele järgneb suurima mängijate ja turniiride arvuga Counter-Strike, mille võistluste võidufondid on kokku olnud 121 miljoni dollari suurused. Mainimist on veel väärt Fortnite, League of Legends ja põhiliselt Lõuna-Koreas populaarne StarCraft II – nende kolme võidufondid kokku on üle 200 miljoni dollari. Ka võidurahade jagamise edetabeli esikolmekümnest leiab Dota 2 kuningate kõrvalt vaid ühe mängija, kes on miljoneid võitnud mänguga Fortnite. Arvutimängudega on multimiljonärideks on saanud ka kolm soomlast, kes on võidusummade suuruse osas suisa esikümnes. Suurim teenija on Jesse „JerAx“ Vainikka, kes on koju toonud 5,6 miljonit eurot, talle järgneb Topias “Topson” Taavitsainen 4,7 miljoni euroga, ja kolmas mängija on Lasse „Matumbaman“ Urpalainen 3,3 miljoni suuruse turniiride võidusummaga.

Maailmatasemel mängija peab siiski arvestama, et olla osa suuri võitusid jahtivast tiimist, peab ta kodukohast tiimi juurde kolima, kuna meeskonnatöö arendamiseks peab kogu tiim olema füüsiliselt samas ruumis. Samuti kaasneb profitasemel mängimisega kohustus võtta osa turniiridest ja rännata maailmas täpselt sinna, kus turniir toimub. Niimoodi võib samal aastal sattuda Saudi-Araabiasse, Saksamaale ja Hiina Rahvavabariiki. Väiksemaid turniire korraldatakse ka ainult online-vormis, kuid suured rahad liiguvad võistlustel, kuhu tiimid kohapeale kokku kogutakse.

E-sportlase varakus jääb tunduvalt alla pokkerimängijate omale

Kuna e-sportlasi on raske võrrelda jalgpallurite või suusatajatega, kes vajavad edu saavutamiseks väga erinevaid oskusi ja väljaõpet, sobiks võrdlus väikese füüsilise, kuid vaimse pingutusega pokkerimängijaga. Casinogorilla.com andmetel on mõlemat tüüpi mängude puhul oluline strateegia ja vankumatu tähelepanu laual olevale ning pokkerimängijad osalevad ka rahvusvahelistel turniiridel, kus on suured auhinnafondid. Tuntuim neist on World Series of Poker, mis toimub Las Vegases alates 1970. aastast. 2019. aastal sai turniiri võitja auhinnarahaks kümme miljonit dollarit, mis on oluliselt suurem kui võitude summalt edukaim e-sportlase Johan Sundsteini teenitud seitse miljonit dollarit.

Kui edukamate e-sportlaste võidud on veel alla kümne miljoni dollari, siis tunduvad professionaalsed pokkerimängijad nende kõrval suisa Jeff Bezosed. Praegu kroonib pokkerivõitude edetabeli tipus Bryn Kenney, kes on oma pokkerikarjääri jooksul võitnud 56 miljonit dollarit. Temast ei jää ka kaugele maha Justin Bonomo 49-miljonilise võitude summaga ega pokkeris 42 miljoni dollari võrra rikkamaks saanud Daniel Negreandu.

Siiski on pokker aastasadu vanem ja tuntum mäng, ning pole üllatav, et pokkerivõistluste auhinnad niivõrd suured on. E-sport on alles viimasel aastakümnel saavutanud staatuse tõsiseltvõetava ja populaarse alana, ning telefon peos sündinud põlvkonna pealetulekuga saavutab e-sport aina vägevama vaatajas- ja võistlejaskonna. Pole võimatu, et järgmine kohalik e-mängumiljonär on juba sündinud ning tegeleb praegu omale kullipilgu ja näpuosavuse treenimisega.

Siiski on pokker aastasadu vanem ja tuntum mäng, ning pole üllatav, et pokkerivõistluste auhinnad niivõrd suured on. E-sport on alles viimasel aastakümnel saavutanud staatuse tõsiseltvõetava ja populaarse alana, ning telefon peos sündinud põlvkonna pealetulekuga saavutab e-sport aina vägevama vaatajas- ja võistlejaskonna. Pole võimatu, et järgmine kohalik e-mängumiljonär on juba sündinud ning tegeleb praegu omale kullipilgu ja näpuosavuse treenimisega.

Sisuturundus