Tervist monitooriva tehnoloogia roll on viiruste perioodil kasvamas

huawei

Koroonaviiruse ja muude talviste viirushaiguste kõrgperiood on kasvatanud tehnoloogia ja seadmete rolli, mis võimaldavad igaühel jälgida ise nii enda kui oma lähedaste tervisenäitajaid – alates hapniku sisaldusest veres kuni südamerütmini.

Talveperioodil kasvanud viirushaiguste levik koos jätkuvalt leviva koroonaviirusega on tehnoloogiaeksperdi ja Huawei koolitusjuhi Jekaterina Mishina sõnul tõstnud kasutajate huvi selliste seadmete järele, millega igapäevaselt oma tervist monitoorida.

“Lisaks endale otsitakse võimalusi, kuidas monitoorida ka oma lähedaste, näiteks vanavanemate tervist ja näha jooksvalt nende tervisenäitajatega seotud muudatusi,” selgitab Mishina.

Nimelt võimaldavad näiteks uute nutikellade sensorid jälgida terve päeva vältel vere hapnikuküllastust (SpO2), mis näitab keha hapnikuvarustust ning mille näitaja langemine on üks koroonaviiruse ohutegureid. “Uusimad nutikellad monitoorivad kasutaja seisundit olenemata sellest, kas inimene teeb parasjagu laua taga tööd, treenib või magab,” selgitab Mishina Huawei Watch GT 3 nutikella näitel.

Samuti on Mishina sõnul arendajad tõstnud ka seadmete tundlikkust pulsisageduse mõõtmisel ning täiendanud uute nutikellamudelite tehisintellekti algoritmi nii, et see oskaks mürarikkaid signaale tõhusamini filtreerida. “See tähendab, et pulsi pidev mõõtmine toimub täpselt ka siis, kui tegemist on keerulise treeningu või erakorralise pingutust nõudva tegevusega,” kirjeldab ta.

Lisaks enda tervise jälgimisele otsib üha enam kasutajaid Mishina sõnul võimalusi, kuidas teha kindlaks, et nende eakamatel lähedastel on samuti tervis korras. “Üks lahendus selleks ongi näiteks nutikell, sest kui seda kasutab mõni vanemaealine lähedane, on tema tütrel või pojal võimalik kella andmetega seotud tervisenäitajate rakenduse kaudu ka oma lähedase näitajaid näha ning tuvastada, kui neis on tekkinud ebatavalisi muudatusi, et seejärel vajadusel kiiresti arsti juurde pöörduda,” toob tehnoloogiaekspert näite.

Et pimeda aastaaja ja haiguste perioodiga kaasneb rohkelt ka meeleolu langust, on nutikellad Mishina sõnul võimelised tänapäeval isegi stressi tuvastama ja sellega tegelemiseks näpunäiteid jagama. “Kuna vähene uni ja magamatus mõjutavad samuti olulisel määral meie tervist ja meeleolu, saab kasutada nutikella ka näiteks oma une kvaliteedi mõõtmiseks ja parandada une kvaliteeti vastavalt nutikella poolt pakutud soovitustele,” annab tehnoloogiaekspert nõu.

Tema sõnul on Huawei GT 3 nutikella näitel olemas veel palju teisigi võimalusi, kuidas arendajad on leidnud viise, mille abil aidata inimestel veelgi rohkem oma tervise eest hoolt kanda – olgu nendeks virtuaalne personaaltreener, meeldetuletused ravimite manustamiseks, enda sirutamiseks ja pauside tegemiseks või vajaliku koguse vee manustamiseks päeva jooksul.

“Elades praegusel ajal, mil pereliikmed on üksteisest sageli kaugel ega saa alati teineteise eest hoolt kanda, tasub kaaluda võimalusi, mida tehnoloogia selle olukorra parandamiseks pakub,” rõhutab Mishina, viidates nii piirangutest ja karantiiniperioodidest tingitud olukorrale kui sellele, et paljud pered elavadki täna oma vanematest sugulastest eemal ega pruugi olla alati kursis nende seisundiga, et vajalikul hetkel aidata.

Allikas: Huawei Eesti