Miks on õige jooksujalanõu kasutamine oluline?

Jooksja

Parimad jooksujalatsid on jalanõud, mis on jalale kujult võimalikult sobivad ja pakuvad kogu jooksuharjutuse vältel piisavat tuge ja kindlust. Õige jalanõu kasutamine ja selle sobivus väljendub kõige silmatorkavamalt kohe pärast treeningut, sest kui jalgade enesetunne pärast jooksu on suurepärane, siis on see hea märk sellest, kas leitud on õige paar jooksujalanõusi.

Tuleb tõdeda, isegi tänapäeval suur osa inimesi ei mõista või alahindavad endiselt kui oluline investeering on soetada endale vähemalt üks paar kvaliteetseid jooksujalanõusi. Õige jalanõuga on jooks ja sprintimine tõeline nauding ning need, kes ei kasuta õiget jooksujalanõud võivad riskida erinevate vigastustega. Juhul kui vaevled jalavigastusega kodus, siis Gamble Guardian lehelt leiad kiirkasiinod, kus saab mängima asuda sprinteri kiirusel, ilma et oleks vaja täita kasutajaankeeti.

Jooksmiseks sobiv varustus aitab vältida vigastusi

Kui kasutada jooksmisel ükskõik milliseid jalatseid – isegi neid, mis on mõeldud muud tüüpi sportlikeks eesmärkideks – siis on selle tulemuseks peale sportimist tõenäoliselt kõige valusamad jalad. Veel üks oluline ja tihti alahinnatud aspekt on valesti valitud sokid, mis muudavad asja tihtipeale veelgi hullemaks. Näiteks puuvillased sokid ei sobi jooksmiseks ja neid tuleks pigem vältida kuna on suur oht et need võivad tekitada jooksmise ajal nahal tugeva hõõrdumise. Seega, kui kannad jooksu ajal ebamugavaid ja sobimatuid jalanõusid – näiteks korvpallijalatseid või pakse puuvillaseid sokke, siis on jalad pärast jooksuharjutust ilmselt üsna kehvas seisus ning jooksu järgne taastumine võib plaanitust oluliselt pikemaks venida. Samuti on tähtis meeles pidada, et jalgade jaoks kahjulik mõju tekib ka üsna kiiresti, mis tähendab, et vahel piisab isegi vaid lühikesest jooksust, kuid kahjustuse tulemused võivad vale varustuse puhul olla poolmaratoni väärilised. Seega, kui soovite vältida punetavaid ville ja valusaid jalgu, siis on soovitatav soetada sobiv ja kvaliteetne jooksuvarustus, mis aitab tagada mugavuse ja turvalisuse sportimise ajal.

Kõige olulisem on jalanõu sobivus jalale

Head jooksujalatsid on kujundatud ennekõike selliselt, et tagada jooksjale mugavus ja seda aitab kõige paremini teha jalale sobiv kuju, mis on võimalikult täpselt jooksja jalale kohandatud. Hea paar jooksujalanõusid aitab jooksmise ajal jalga õigesti toestada ja tänu sellele muuta jooks tunduvalt kergemaks sujuvamaks ning ka turvalisemaks. Kui jalanõu kuju järgib ja toetab jalga, siis on oht erinevate vigastuste tekkekes tunduvalt väiksem. Tulenevalt jalanõu ebasobivusest on enam levinud problem katkised varbad või kand, mida põhjustab jooksu ajal jala hõõrdumine vastu jalatsit – mille tulemusena  tekib valulik punetus ja  ebameeldivad villid. Kui jalanõu on õigesti valitud ja sobib jalaga, siis sellist asja ei teki ning pole vaja kulutada aega ja raha erinevate kreemide peale, mis aitavad katki hõõrdunud nahka ravida ja leevendada. Tänapäeval pakuvad paljud jooksujalanõudele spetsialiseerunud poed enda kaupluses erinevaid testimise võimalusi, mis aitavad tuvastada jalatüübi ja seega ka seda, millist tüüpi jooksujalanõud kõige paremini sobivad.

Sobiva jalanõu valimisel usaldage eksperte

Sobiva jalanõu valimisel tuleb kahtlemata pöörata tähelepanu pronatsioonile. Pronatsioon viitab sellele, kui palju teie jalg jooksmisel kokkupuutes maapinnaga ise põrutust leevendada suudab. On kahte tüüpi jooksjaid: esiteks need, kellel tekib jooksmise ajal liiga suur pronatsioon ja need, kellel on ebapiisav pronatsioon. Parim viis jooksmiseks sobivate jalanõude leidmiseks on külastada spetsiaalset spordipoodi, mis on spetsialiseerunud jooksujalatsite müügile. Nendes kauplustes on saadaval vastava koolituse läbinud asjatundlik personal, kes aitab tagada, et klient leiab enda jalale kõige paremini sobivad jooksujalatsid.