VIDEO: Joel Juht valmistub osalema Prantsusmaa tiimi kooseisus Mont Blanci 300 kilomeetrilises ekstreemjooksus

jooksja
Foto: Pexels

Mullu esimese eestlasena Islandi kuuepäevase vulkaanimaratoni Fire and Ice Ultra võitnud seiklussportlane ja ultrajooksja Joel Juht valmistub järgmiseks ekstreemjooksuks. Augusti lõpus paneb Joel Juht end proovile Alpides, Euroopa kõrgeima mäe Mont Blanci radadel ultraspordi võistlusel Petite Trotte à Léon, kus tuleb läbida 300 kilomeetrit, sealhulgas 25 000 tõusumeetrit.

25. augustil algav võistlus Petite Trotte à Léon (PTL) viib osalejad teekonnale Mont Blanci mäel, umbes 3200 meetri kõrgusele, kus tuleb joosta keerulisel rajal kokku 300 kilomeetrit. Oma ainulaadse kontseptsiooni poolest eristub PTL teistest ultrajooksudest ning kõrgustes tuleb läbida ilma teemärgistuseta radu ning orienteeruda keerulistes ilmaoludes, mis võivad vahelduda päikese, vihma või lumega. See rada võimaldab jooksjatel avastada Mont Blanci mäe Prantsuse, Itaalia ja Šveitsi rikkalikke ja mitmekesiseid radu.

Joel Juht selgitas, et uue võistluse puhul pole tegemist otseselt mägironimisega, kuid see-eest ühe raskeima katsumusega maailmas. “Mulle on alati mäed meeldinud ja kuskil südames olen soovinud osa saada just sellisest jooksu formaadist. Kõige keerulisemaks muudavad 300 kilomeetri pikkuse teekonna 25 000 tõusumeetrit, mida võiks võrrelda justkui kolm korda Everesti tipus käimisega,” ütles Juht.

Victor Hugi ja Joel Juht
Pildil (vasakult): Victor Hugo ja Joel Juht

Esmakordselt osaleb Joel Juht sportlikul väljakutsel Prantsusmaa tiimi kooseisus, kuhu kuulub ka paariline Victor Hugo – 52aastane Šveitsist pärit kirglik maastikujooksja, kellel on ette näidata pikk kogemus erinevatest vastupidavust nõudnud jooksudest. Hugo oligi see, kes mägironimise radadel maastikujooksu idee Joelile välja pakkus ja kaheliikmelise tiimi ära registreeris.

“Kuna Mont Blanci võistlusel on vaja mägironimise kogemust, mida mul varasemast ette näidata polnud, siis tänu Hugole saan ikkagi osaleda ja temal on need oskused olemas,” selgitas Juht, kelle ettevalmistuse põhirõhk läheb seekord suuresti nende lihaste treenimisele, mida tuleb kasutada mäest üles ja alla ronimiseks.

“Joeli kohtasin ma Lapimaal 2022. aastal Montane Lapland Arctic Ultra maratoni finišis ning meie koostöö ja sõprus on sellest ajast saati aina tugevnenud, muutes meid ühtseks ja pühendunud tiimiks, et teha koos suuri asju,” rääkis Hugo, kes meenutas, et pärast eestlasega kohtumist, sai kiiresti selgeks, et mõlemad on kirglikud jooksjad ning spordimehed, kes tahavad pidevalt oma piire nihutada.

Praegu on nad kahekesi tiimi registreeritud, aga õhus on väike võimalus, et nendega liitub ka kolmas võistleja. Tiimis võistlemisel peab Juht kõige olulisemaks üksteise tundma õppimist ning kummagi nõrkuste ja tugevuste teadvustamist. “Võistlusel kehtib minu teada ka reegel, et üksteisest ei tohi kaugele minna ning vahe peab olema maksimaalselt 50 meetrit, sest see kõik on seotud ohutusega,” tõdes Juht.

“Oleme vahepeal teinud kõvasti tööd, et tõsta oma taset eelolevaks katsumusteks. Joel on pühendunud sportlane, kellel on suurepärane füüsiline vorm ja väga hea kohanemisoskus. Me oleme juba ühiselt osa võtnud mitmest võistlusest ja teinud kaasa intensiivseid treeninguid, mis on meid õpetanud pingutusega harjuma ja arendada omavahelist sünergiat,” kirjeldas Hugo, kes just Jaanipäeva ajal käis ka Eestis, et taaskord teha Joeliga ühiseid treeninguid (VAATA VIDEOT!).

Petite Trotte à Léon võistlus inspireeris mehed osalema just rohkete tõusumeetrite poolest. See võistlus vajab Hugo sõnul ranget füüsilist ettevalmistust ja suurepärast koostööd tiimikaaslaste vahel. Võistluse rada viib mehed jooksma umbes 3200 meetri kõrgusele. Eestist viimati osales sellel väljakutsel üheksa aastat tagasi Heiti Hallikma Soome tiimi koosseisus. Juht usub, et tänaseks on palju muutunud. “Tean, et mõned inimesed ootavad aastaid järjekorras, et sinna üldse pääseda. Kui ma ei eksi, siis pääseb osalema ainult 100 sportlast ja neist pooled üldjuhul katkestavad,” kinnitas Juht. Võistluse rada muutub igal aastal ning tänavu tuleb läbida joostes ka selliseid vähetuntud kohti, mis on raskesti ligipääsetavad ja pakuvad hingematvalt ilusaid vaateid. Eelmisel aastal võitis Joel Juht maailma ühe raskeima ja ekstreemseima maratoni Fire and Ice Ultra, mis toimub igal aastal Islandil ning kestab kuus päeva. Selle vältel läbitakse 250 kilomeetrit asustamata ja metsikut vulkaanilist maastikku. 28. augustist 2. septembrini 2023 kestnud ultrajooksul edestas Joel Juht teisi võitlejaid rohkem kui kahe tunniga. Võistluse raja läbimiseks kulus tal kokku 34 tundi ja 29 minutit. Maratonil osalemiseks oli Juhtile toeks Fenix Casino ekstreemsportlasi toetav projekt Fenix Adventure, mis on loodud, et toetada julgeid ja väljapaistvaid inimesi ning nende tegemisi.