IRONMAN-i vabatahtlike koordinaator Anna Makarova

Anna Makarova Foto: Rando Kall
Anna Makarova Foto: Rando Kall

Anna Makarova on IRONMAN-i vabatahtlike töö koordinaator. Milline on tema sporditaust, kuidas ta selle töö juurde sattus ja miks ta vabatahtlikuks tulla soovitab?

Räägi algatuseks, milline on sinu enda suhe spordiga?

Olen sportlikust perekonnast ja juba varases lapsepõlves viis ema mu kergejõustikutrenni, kus käisin ligi 18 aastat. Olen alati tudengispordist lugu pidanud ning olen õnnelik, et sain osaleda Universiaadil ja olla aktiivne meie kohalikel SELL-i mängudel. Võistlusspordiga tuli lõpetada vigastuse tõttu paar aastat tagasi, praegu hoian ennast vormis jooga ja erinevate fitnesstreeningutega, millest eriline lemmik on zumba, samuti käin palju jala.

Millal ja milline oli sinu esimene kokkupuude vabatahtliku tööga?

See pärineb kergejõustikuvõistlustelt, kus lapse ja noorena olin abis kaugus- ja kolmikhüppe sektoris. Hiljem ülikooli ajal lõin kaasa SELL-i mängude, üliõpilaste orienteerumise maailmameistrivõistluste, iluuisutamise Euroopa meistrivõistluste ja jäähoki rahvusvaheliste turniiride korraldamisel ning aastal 2016 töötasin vabatahtlikuna Rio suveolümpiamängudel. Kõik need võimalused, millest olen kinni haaranud, on andnud tohutu kogemustepagasi ja palju toredaid sõpru üle maailma, süstisid eneseusku ja tahet jagada spordivabatahtlikkuse pisikut ka teistele.

Anna osales vabatahtlikuna ka Rio olümpial Foto: Kaspar Taimsoo
Anna osales vabatahtlikuna ka Rio olümpial Foto: Kaspar Taimsoo

Kuidas sattusid vabatahtlikke koordineerima ja mis sind inspireerib?

Kui ma ühel hetkel sattusin pooljuhuslikult TriSmile’i triatloniklubi juurde, lõin vabatahtlikuna kaasa võistluste korraldamisel, vastutades algul jooksuraja, infopunkti ja VIP-ala eest, kuid kõige hingelähedasemaks kujunes töö vabatahtlikega. Mind on alati inspireerinud inimesed ja saan energiat teistega suhtlemisest. Usun, et igaühel on olemas oskusi ja andeid, mida tuleb märgata ja aidata ellu viia. Töö käigus olen kõrvalt jälginud, kuidas inimesed, kes igapäevaelus arvatavasti kunagi ei kohtuks, teevad koostööd ühise eesmärgi nimel, jagavad kogemusi ning saavad lõpuks headeks tuttavateks ja sõpradeks, kellega järgmine kord taas Pühajärvel, Valgas või Tartus triatlonivõistlustel kokku saada.

Milles seisneb täpsemalt vabatahtlike koordineerimine IRONMAN-il?

Eelseisev IRONMAN Tallinn on suurim spordisündmus, mis kunagi Eestimaal toimunud, ja nõuab tohutut inimressurssi, et kõik plaanipäraselt sujuks. Selleks otsime ligi 1500 tublit vabatahtlikku. Õnneks on meile suureks abiks rahvusvaheline spordivabatahtlike liikumine SCULT, kellega soovitan kõigil liituda. Koos SCULT-iga tegeleme vabatahtlike värbamisega, jagame neile infot ja oleme peamiseks kontaktisikuks enne võistlust, kohapeal ja ka pärast seda. Vastutame selle eest, et kõigil abilistel on just neile sobiv tööpositsioon, tööpäevadel kõht täis, jooksvad probleemid lahendatud ja kõik teavad, mida nad tegema peavad.

Kas vabatahtlike leidmine Eestis on sinu hinnangul pigem keeruline või mitte?

Et leida vabatahtlike abilisi spordi- või ükskõik, mis valdkonna sündmusele, tuleb teha palju teavitustööd ja arvestada sellega, et suvel on palju konkureerivaid üritusi, kus inimesed on plaaninud osaleda. Mul on väga hea meel tõdeda, et nende aastate jooksul, kui klubi TriSmile on võistlusi korraldanud, on meie ümber kujunenud kamp suurepäraseid aktiivseid inimesi, kes tulevad appi igal aastal ning toovad kaasa ka oma pereliikmeid ja sõpru. Puhas rõõm on töötada innukate inimestega, kes peavad lugu aktiivsest eluviisist. Arvan, et Eestis üldiselt ei teadvusta inimesed veel piisavalt vabatahtlikutöö põhimõtet, me pole harjunud mõttega lüüa üritustel kaasa vabatahtlikuna ja saada selle eest midagi, mis pole materiaalselt mõõdetav. Aga kordan, et minu kogemused vabatahtlike koordinaatorina annavad vähemalt mulle usku, et liigume õigel teel ja üha rohkem kaasmaalasi soovib panustada vaba aega ja energiat vabatahtliku tööd tehes.

Vabatahtlikud Otepää IRONMANil Foto: Rando Kall
Vabatahtlikud Otepää IRONMANil Foto: Rando Kall

Mida vabatahtlikud IRONMAN-il teevad?

Vabatahtlikuna kaasalöömine IRONMAN Tallinn võistlusel pakub kõigile ainulaadset võimalust saada osa rahvusvahelisest suursündmusest, kuhu tuleb kohale ligi 2000 sportlast. Abi vajatakse stardis ja finišis, vahetusalades, sekretariaadis, infopunktis, ratta- ja jooksurajal, pakihoius, lastealal, võistluskeskuse ehitamisel jm. Võib liituda üksi või koos sõpradega, miks mitte veeta üks teistmoodi laupäev koos töökollektiiviga? Tööd leidub igas vanuses vabatahtlikele ja eelnev vabatahtliku töö kogemus või teadmised triatlonist on teretulnud, kuid mitte kohustuslikud – kogenenud alajuhid korraldavad kohapeal väljaõpet ja toetavad igapidi.

Miks soovitaksid vabatahtlikuks tulla?

Eeskätt sellepärast, et nii suurt spordisündmust pole meie regioonis veel korraldatud ja igaühel on võimalus kaasa lüüa selle õnnestumiseks. Noored, kellel töökogemus veel puudub, saavad CV-sse märkida vastava vabatahtliku töökogemuse, mis on tulevikus tööle kandideerides tööandjale heaks infoks. Kellel huvi esmakordselt triatloniga tutvust teha, saab end tasuta registreerida Telia 4:18:4 triatlonile, mis toimub pühapäeval, 5. augustil. Kõik vabatahtlikud saavad tööpäevadel süüa, selga vabatahtliku T-särki ja meeneid meie koostööpartneritelt. Kui võistlus läbi, on kõik oodatud tänuüritusele, mis toimub äsja renoveeritud Kalevi spordihallis, kust ei puudu söök, loosiauhinnad ja hea muusika.

Tahad kaasa lüüa?

Registreerimine on juba alanud ja kirja saab end panna IRONMAN Tallinna veebilehel, kus saab lugeda ka vabatahtlike erinevate rollide kirjelduste kohta. Facebookis saab liituda grupiga „IRONMAN Tallinn vabatahtlikud”, kus jagatakse jooksvalt infot ja vastatakse küsimustele.

Tekst: Merilin Piirsalu