Eesti hokikepid on maailmas kõrges hinnas

Valgevene meeskonna Gomeli väravavaht Igor Brikun on üks paljudest tippmängijatest, kes kasutab Frontier Hockey toodangut. foto Frontier Hockey

Ajal, kui kriisis siplevad Eesti piima- ja lihatöösturid aktiivselt välisturge otsivad, ei saa Pärnumaal hokikeppe tootev Frontier Hockey globaalse haarde üle nuriseda. Jõuliselt on sisenetud Põhja-Ameerikasse, Skandinaaviasse ja Ida-Euroopasse. Võiste alevikust pärit maailma tasemel hokikeppe leiab isegi Põhja-Koreast!

Eduka ettevõtte taga on purjetajana kahtedel olümpiamängudel käinud Imre Taveter. Kaks aastat Pärnus AS-is Viisnurk hokigrupi tööd vedanud Taveter lõi Frontier Hockey 2001. aastal pärast seda, kui töö Visu suusatehases hääbumise märke näitama hakkas. Sobivad ruumid leiti Võistes tegevuse lõpetanud karusloomafarmis ja seal käib töö tänase päevani.

„Müüsin Tallinnas suure korteri maha ja kutsusin viis investorit appi,” meenutab ettevõttes 25-protsendilist osalust omav Taveter. „Visus oli jäähoki suusatamise järel järgmise tähtsusega. Mina leidsin, et tegemist on piisavalt tõsise valdkonnaga, millesse tasub panustada. Enesekindlust lisas omapärane seik Sydney olümpial, kus sain juhuslikult teada, et Haapsalus tehakse kvaliteetseid purjepaatide roolilehti. Sain kinnitust, et Eestis on võimalik teha maailma tasemel sporditoodet.”

Käive rohkem kui miljon

Kuigi pealtnäha asub Frontier Hockey heas mõttes pärapõrgus, toob Taveter välja olulise eelise: Via Baltica ääres asuvast tootmishoonest on 154 km Tallinna ja sama palju Riiga.„Läti on meile praegu tähtsam partner kui Eesti, sest nende hoki on mitme sammu võrra ees. Eesti patrioodina loodan, et meil õnnestub seda vahet aja jooksul vähendada,” võrdleb Taveter.Algusaastad olid rasked, piltlikult öeldes käis tootmine põlve otsas ja tootevaliku võis üles lugeda kahe käe sõrmedel. „Tegemist oli nagu ellujäämiskatsetega,” vaatab Taveter nüüd möödunule läbi huumoriprisma tagasi.

Mõni aasta hiljem hakati tootma keppe väravavahtidele, mis on ajaga Frontier Hockey firmamärgiks kujunenud. „Alguses müüsime keppe peamiselt naaberriikidesse, kuid üks asi viis teiseni ja kliendibaas suuenes. Tagantjärele arvan, et palju aitas kaasa täkkesse läinud nimevalik. Kaalusime ka selliseid nimesid nagu Ilves ja Hunt, kui järsku plahvatas Frontier Hockey. Kunstnik tegi keppidele ilusa kujunduse ja tasapisi hakkas meie toodete vastu usaldus tekkima,” ütleb Taveter.

Frontier Hockey areng sai olulise tõuke 2005. aastal, kui AS Viisnurk otsustas spordi poolega lõpparve teha. Taveter kasutas juhust ja värbas mitu kogemustega inimest enda juurde tööle, tulemuseks oli käibe kahekordistumine.

Eelmise aasta käibeks kujunes24 töötajaga ettevõttel 1,1 miljonit eurot. Aegade jooksul on tooteid müüdud kolmekümnesse riiki alustades Skandinaavia maade ja Ida-Euroopaga ning lõpetades Põhja-Ameerika, Kolumbia ja Põhja-Koreaga. Tõsi, Kim Jong-uni juhitavasse riiki läks Rahvusvahelise Jäähoki Föderatsiooni abisaadetis. Enim kaupa tarnitakse praegu USA-sse, Valgevenesse ja Soome.

Minski Dinamo väravavaht Dmitri Miltšakov teeb Frontier Hockey keppidele nime KHL-i liigas foto Frontier Hockey
Minski Dinamo väravavaht Dmitri Miltšakov teeb Frontier Hockey keppidele nime KHL-i liigas
foto Frontier Hockey

Tootmine ka Aasias

Taveter avaldab, et valdav osa ekspordist käib läbi maaletoojate, kes siis tooteid poekettidele ja klubidele edasi müüvad. Uuel aastal on oodata huvitavaid sõnumeid USA-st. Nimelt on sealsel maaletoojal käsil ambitsioonikas projekt, et pääseda Frontier Hockey toodetega maailma suurima eraettevõtte, hiiglasliku jaekaubandusketi Walmart riiulitele. Wikipedia andmetel kuulub kompaniile USA-s ligi 1000 säästumarketit ja 2500 hüpermarketit. Tähendusrikas on fakt, et huvi tuli Walmartilt endalt!

Kui lisada siia veel tõsiasi, et 70 protsenti hokiärist käib Põhja-Ameerikas – ülejäänu jaguneb muu maailma vahel –, siis on Eesti firma magusa suutäie ootel.

Frontier Hockey on väljunud kitsast hokikeppide segmendist. Valik on laienenud ligi paarikümne tootenimetuseni: soetada saab nii joogipudeleid, päikeseprille, spordikotte kui ka kõikvõimalikku jää- ja kelguhokivarustust. „Meie tegevus jaguneb laias laastus kaheks: Võistest pärit omatoodanguks (umbes 60 protsenti käibest – A. K.) ja kaubamärgihalduseks, kus laias maailmas asuvad tehased meie logoga tooteid valmistavad. Näiteks komposiithokikepid ja tekstiilitooted tulevad valdavalt Aasiast. Tänapäeval tähendab Hiina väga korralikku kvaliteeti mõistliku hinna eest. See jutt, et meie siin Euroopas teeme paremini, ei pruugi paika pidada. Kahjuks valge inimene võõrandub tootmisest järjest rohkem,” nendib Taveter.

Nõudlik Lukašenka eelistab Frontieri

Imre Taveter foto Urmas Luik / Pärnu Postimees / Scanpix
Imre Taveter
foto Urmas Luik / Pärnu Postimees / Scanpix

Komposiithokikeppide tootjaid on maailmas palju, peamiselt on need koondunud arengumaadesse ja nende käest tellivad huvilised, teiste seas ka Frontier Hockey, endale sobivat kaupa. Kuna väravavahtidele mõeldud hokikeppide valmistamisel tuleb arvesse võtta hulka nüansse ja mahud pole täisautomaatikale üle viimiseks piisavalt suured, tehakse Võistes suur osa tööst käsitsi.

Frontier Hockeyga sarnaseid ettevõtteid leidub lähiümbruses ainult Soomes: New Balance’ile kuuluv tehas teeb keppe Warriori kaubamärgi all ja konkurentsi tihendab Tac-Stick. Suuremaid konkurente tuleb otsida Kanadast ja Ukrainast.

Mis teeb hokikepist suure tähega hokikepi? „Kõik algab valuvormist ehk millise kujuga on disainitud laba laiendi ja labaosa. Seejärel tuleb paika panna kasutatavad materjalid ja retsept, millises järjekorras ja kuidas neid kokku segada. Lõppviimistlus sõltub sellest, millise kihi hokikepp saab. See annab jäikusele ja tugevusele viimase lihvi. Oleme tagasisidet ja proffide arvamust väga tõsiselt võtnud,” kinnitab Taveter.

Frontier Hockey toodangut eelistab ka Valgevene president Aleksandr Lukašenka. Karismaatiline riigijuht palus nõudliku hokimängijana teha Adidase kontserni kuuluval kompaniil, mis panustab brändile CCM, erisoovidele vastav õhukese labaga hokikepp. Jutt sellest, et tulemus Lukašenkat ei rahuldanud, jõudis 2014. aastal Taveteri kõrvu. „Pingutasime kõvasti ja president Lukašenka jäi meie hokikepiga rahule,” on Taveter pealtnäha väikese, kuid samas üliolulise saavutuse üle silmanähtavalt õnnelik.

 

NHL-i litsents maksab 45 000 dollarit

Frontier Hockey tunneb erilist uhkust väravavahtidele mõeldud keppide üle – nende tehasest pärit toodang on jõudnud koguni NHL-i jääle. Tõsi, teise firma logo all, sest väikesele Eesti ettevõttele käib selleks vajaliku, iga-aastase 45 000 dollari suuruse litsentsi ostmine üle jõu.

„Tuleb ära tabada õige aeg, millal on otstarbekas seda summat välja käia. Meie jaoks on veel vara,” märgib Taveter. „Suudaksime litsentsiks vajaliku summa ära maksta, kuid esimesel kahel-kolmel aastal ei saaks me investeeringut tagasi. See paneks firma aga suure rahalise surve alla. Peame veel tuntust ja jõudu koguma. Praegu teeme allhanget kahele USA kompaniile, kellel on NHL-i litsents olemas, kuid ma ei julge kinnitada, et meie tehasest tulnud keppe ka sealses liigas kasutatakse.”Küll on Frontier Hockey aga tugevalt kanda kinnitanud KHL-i liigas, kus Moskva ja Minski Dinamo ning Moskva Spartaki väravavahid eestlaste toodangut kasutavad.Siia nimekirja mahuvad ka Läti koondise väravavahid Edgars Masalskis ja Kristers Gudlevskis.

Suuremat arendustööd vajavad väljakumängijatele mõeldud kepid, kuid korralikku kvaliteeti näidatakse ka selles vallas. Valgevene meistriliiga klubi HC Mogiljov on peaaegu täielikult Frontier Hockey usku, Eesti koondislastest kasutab Eesti ettevõtte logoga keppi Prantsusmaa kõrgliigas profileiba teeniv Lauri Lahesalu.

Taveter rõhutab uhkusega, et pool ettevõtte töötajaist on olnud ametis rohkem kui kümme aastat ja 17 inimesel on staaži vähemalt viis aastat. Töötajaid leidub igast Pärnumaa otsast ja elu mugavamaks tegemiseks on käima pandud kaks väikebussi. Taveter tunnistab, et keskmine töötasu on ehk mõnevõrra kõrgem kui ümberkaudsetes ettevõtetes, kuid konkreetseid numbreid keelab intervjuu ajal Taveteri kõrval istunud raamatupidaja avaldada