Noored Olümpiale stipendiaadid soovitavad head lugemist ja kuulamist. VOL2

Lugemine
Foto: Pixabay

Kui eelmisest artiklist saite lugeda, millised raamatuid, blogisid ja podcaste eelistavad Noored Olümpiale stipendiaatidest noormehed, siis täna vaatame üle, mis on neidude lemmikud.

Karateka Li Lirisman:

„Viimasel ajal meeldib mulle lugeda raamatuid tervislikust toitumisest ning üldiselt tervisest, nii sportlase kui ka tavainimese kohta. Samuti meeldib lugeda igasuguseid  psühholoogilised raamatuid. Aga näiteks peale rasket ja tihedat päeva eelistan enne uinumist kergemaid raamatuid, näiteks mõnda tänapäevast bestsellerit, mille lugemine annab sama efekti nagu vaataks filme või telesaateid. Viimased raamatud, mida lugesin on „Tippsportlaste toitumine“ ja kriminaalne triller „The silent patient“ (Vaikiv patsient). Ka Bruce Lee biograafia „Võitleja hing“ on suurepärane raamat, mis aitas mul peale esimest põlvevigastust tagasi tippsporti tulla.

Li Lirisman
Li Lirisman Foto: erakogu

Viimase aasta jooksul olen hakanud kuulama ka podcaste. Praegusel ajal jalutan palju ning olen siis kuulanud Sportlandi „Be1st“ podcasti. Üldiselt eelistan kuulata neid, kus jagatakse tervisliku elu nippe ning neid, kus räägitakse ajaloost. Otsest lemmikut mul ei ole, aga soovitan kõikidel mõnda podcasti kuulata, sest see on peaaegu sama kui osaleda vestlusel.

Veel jälgin mitmeid tuntud sportlasi või tervisliku elu blogijaid ning personaaltreenereid ja füsioterapeute. Samuti meeldib mulle erinevatest veebikanalitest otsida uusi põnevaid retsepte, nippe ja trenne.“

Vasaraheitja Anna Maria Orel:

„Nooremana lugesin igasuguseid fantaasia raamatuid (lemmik on Harry Potteri seeria), kuid kuna hetkel on lugemiseks aega pigem vähe, siis loen rohkem harivat kirjandust. Raamatutes on peidus palju tarkust!

Minu lemmik kirjanik on Roald Dahl, isegi täiskasvanuna on tema raamatud toredad. Viimati lugesin lõpuks läbi Robert T. Kiyosaki „Rikas isa, vaene isa“. See raamat on põnevalt kirjutatud ning usun, et võib paljudele anda häid ideid, kuidas rahaga ümber käia ja kuhu seda paigutada.

Anna Maria Orel
Anna Maria Orel Foto: erakogu

Sportlaste biograafiatest on üks mu lemmikumaid Andre Agassi „Avatud“’. See on hästi kirjutatud ja näitab, et ka sportlased on inimesed, kellel on väga värvikad elud. Sealt on palju õppida.

Podcastidest ei ole leidnud veel enda jaoks seda õiget, kuid kui mõni sportlane on mõnes neist külaliseks, siis valdavalt kuulan selle ära, näiteks Sportlandi „Be1st“.

Vibulaskja Reena Pärnat:

Reena Pärnat
Reena Pärnat Foto: Katrin Uusoja

„Ma ei ole tavaliselt suur raamatute lugeja, aga reisiraamatud mulle meeldivad. Treenin palju Itaalias ja „Minu Itaalia“ oli väga huvitav ning aitas kohalikku olu paremini mõista. Viimati lugesin Jesper Parve „Mees“. Mulle meeldis. Kui sportlaste biograafiatest midagi soovitada, siis Kristina Šmiguni oma.

Mõnda blogi loen ka, aga rohkem nagu meelelahutuseks. Hetkel on minu jaoks kõige põnevam Joosep Karlsoni blogi, sest oleme sarnases olukorras.

Kui praegu on palju vaba aega, siis lugemise kõrval on hea mõte kasutada võimalust e-õppeks. Näiteks ROKi Athlete365 lehel on arvukalt tasuta programme, mida läbida.“

Vehkleja Katrina Lehis:

Katrina Lehis
Katrina Lehis Foto: Katrin Uusoja

„Mulle väga meeldib lugeda biograafiaid. Viimane oli Steve Jobsist ja soovitan seda kõigile väga. Minu arvates väga hästi kirjutatud ning üdini aus raamat. Samuti näitab see suurepäraselt, et mitte miski siin elus ei tule kergelt (ka rikkatele ja kuulsatele) ning kui midagi väga tahta, siis tuleb ka meeletult vaeva näha ja endale kindlaks jääda.

Sportlaste biograafiatest sümpatiseeris mulle Maria Sharapova raamat – see, kuidas ta end kapis pikemaks venitas ning kuidas läbi raskuste suutis end tippu rebida.“

Tekst: Merilin Piirsalu