Liikumisaasta juunis: rattad alla, kiiver pähe!

Kiiver
Foto: Unsplash

Juunis kutsub liikumisaasta avastama liikumist vahenditega, millel on rattad all ja mis liiguvad kondimootori jõul. Selleks korraldatakse algajatele mõeldud tasuta rulluisu- ja maastikurattatreeninguid ning viiakse läbi koolitusi pumptrack radadel üle Eesti.

„Ilus ilm kutsub üha rohkem nautima õues liikumist ning jalgratas ja rulluisk on suurepärane vahend ja kiire kulgemisvahend, mis annab mõnusa vabadustunde ja toob liikumisrõõmu nii noorele kui vanemale inimesele,” ütles liikumisaasta projektijuht Janne Tomberg. „Juunikuu tegevuste pakkumisel on meie partneriteks Eesti rulluisutamise eestvedajad ning rattaentusiastid üle Eesti. Koostöös Transpordiametiga paneme kõigile südamele, et pannes rattad alla, tuleb pähe panna ka kiiver, sõltumata sellest, kui aeglaselt või osavalt sõidad või kui vana oled.”

Rulluisumaailma tutvustavad juunis toimuvatel tasuta koolitustel ja treeningutel Rullibussi eestvedajad ning Rulluisukooli asutaja ja peatreener Tõnis Paalme, kes on olnud Eesti meister kiirrulluisutamises, võitnud enamiku freeskate rulluisukrosse Eestis ning omab maailmarekordit tagurpidi uisutamises. Üle Eesti toimuvad tasuta koolitustelt ja treeningutelt leiab omale sobiva nii algaja rulluisuhuviline kui juba kogenud sõitja. Algtaseme treeningutel saab ülevaate rulluisutamise põhitõdedest, pannakse alus õige tehnika omandamisele, õpitakse erinevaid pidurdumisviise, pöördeid ja muid vajalikke oskusi, et rulluiske turvaliselt ja meeldivalt valitseda. Edasijõudnud rullitajad saavad nautida ühisveeremist ning sportlikke ühistreeninguid. „Rulluisutamine on äärmiselt mitmekülgne spordiala, mis pakub palju avastamisrõõmu, eneseületamist ning erinevaid liikumisvõimalusi. Rulluiskudega saab liigelda linnatänavatel, sõita kergliiklusteedel looduskaunites kohtades, suuremates siseruumides ja lustida skateparkides. Parim osa rulluisutamise juures on just vanus – alustada pole iial liiga hilja,“ ütles Tõnis Paalme. „Treeningud on mängulised ja lõbusad, et tekitada huvi ka lastes ja teismelistes, kelle vaba aeg võiks olla sisustatud sportlikult ja põnevalt,“ lisas Paalme.

Pumptrack rada ühendab endas mängu- ning spordiväljaku. Rada sobib kasutamiseks kõikidele, olenemate vanusest või oskustasemest. Tasuta koolitustel räägivad Eesti oma ala parimad noortele ja vanematele pumptrackist üldiselt, raja ohutusest ja reeglitest ning kaitsevahendite vajalikkusest. Ühtlasi vaadatakse praktilises osas üle varustus ja sõidutehnika ning sõitjatele jagatakse personaalselt näpunäiteid. Loomulikult ei puudu ka erinevate trikkide proovimised ja omavahelised mõõduvõtmised. „Pumptracki kasutamine arendab osavust, tasakaalu ja koordinatsiooni ning seda kõike lõbusal moel,” ütles selle ala entusiast ja koolitaja Juho Mattus. Pumptracki tasuta koolitusele võib tulla nii jalgratta kui tõukerattaga, kiiver on kohustuslik.

Rattasõit maastikul sobib kõigile huvilistele, kel vähegi laiema rehviga ratas (maastikuratas) ja pähe panemiseks kiiver. Koolitustel tutvustatakse maastikurattasõidu eripärasid ning õpitakse, kuidas liikuda maastikul osavamalt, paremini, kiiremini ja seda kõike võimalikult ohutult. Praktiliste ülesannete läbi õpetavad oma ala spetsialistid, milline on hea sõiduasend, kuidas rattal püsti jääda ja kuidas võimalikult efektiivselt erinevaid elemente ületada. Juttu tuleb ka sõiduvarustusest.

Info liikumisaasta juuni algatustest on koondatud liikumisaasta veebilehele liikumisaasta.ee/fookuses.

Jaanuaris oli liikumisaasta fookuses talverõõmude nautimine ja suusatamine. Veebruaris kutsus liikumisaasta kõiki värskes õhus liikuma. Märtsis toimusid liikumisalgatused töökohal ja koolis. Aprillis said algajad osaleda avatud kepikõnni- ja jooksutrennides ning teha tutvust tantsuga. Mais pakuti kõigile soovijatele discgolfi koolitusi ja treeninguvõimalusi välijõusaalides ning tutvustati kogupere õuemänge.

Kultuuriministeeriumi poolt välja kuulutatud liikumisaasta 2023 kutsub eestimaalasi rohkem ja regulaarsemalt liikuma, tutvustades aasta vältel erinevaid liikumisharrastuse viise ja pakkudes kõigile jõukohaseid võimalusi liikumiseks üle Eesti. Liikumisaasta eestvedaja on Liikumisharrastuse kompetentsikeskus, liikuma ärgitavaid tegevusi ja üritusi viiakse ellu koostöös maakondlike spordiliitude, spordialaliitude, kohalike omavalitsuste, avaliku sektori, mittetulundus- ja erasektori organisatsioonide, spordi- ja liikumisürituste korraldajate ning kultuuri- ja haridusasutustega.

Allikas: Liikumisharrastuse kompetentsikeskus