Hjalmar Mäe on valmistunud Eesti meistrivõistlusteks kaheksa aastat

Hjalmar Mäe

Tallinnas Reval-Spordis peetakse 30. märtsil lamades surumise Eesti meistrivõistlused, kus kulda soovib kindlasti ka Eesti meister Hjalmar Mäe.

Esimese medali jõutõstmises sai ta juba esimesel võistlusel kaheksa aastat tagasi. Kui Mäele öelda, et kaheksa aastat hiljem valmistub ta järjekordseteks meistrivõistlusteks, pahvatab ta naerma. „Mitte kaheksa aastat hiljem, vaid kõik need kaheksa aastat olen valmistunud. Süües kasvab isu. Eks rauda tuleb taguda nii kaua, kui tuld on!“ sõnab ta.

Kui juba esimesel võistlusel saite medali, andis see ilmselt tõuke alaga edasi tegeleda?

 See on elus iga asjaga nii, et kui midagi hästi läheb ja esimese korraga, siis süstib see kõvasti emotsiooni ja tahet asjaga edasi tegeleda. Tol ajal oli muidugi pronksi hind veidi madalam kui võib-olla hetkel, kuid see ei vähenda medali väärtust, vähemalt mitte minu enda silmis. Eks see oli endalegi pisike üllatus. Ega ma tol hetkel kohe aru ei saanudki, et tuli medal, vaid see toodi mulle hiljem ja riputati kaela.

Keda peate suurimaks konkurendiks eeloleval võistlusel?

Ma ei hakka vist nimesid nimetama, aga eelkõige olen iseenda suurim konkurent. Äri ja laste kõrvalt on see paras pingutamine, et tipus olla. Lihtne oleks lihtsalt süüa, treenida ja puhata, aga seda teiste asjade kõrvalt teha – noh, eks need teavad, kes teavad.

Hjalmar Mäe

Milline on treeningplaan võistluse eel?

Treeningplaan on nende aastate vältel küllaltki sarnane olnud. Kuna tegemist on rinnalt surumisega, siis keskendume hetkel rohkem rinnaharjutustele. Suures plaanis tähendab see, et üks raske rinnatrenn + üks kerge rinnatrenn ja väike vahetrenn, kus teed siis erinevaid masinaid-lendamisi. Põhirõhk on ikkagi surumisel, kuid abiharjutusi tuleb ka kuigi palju kaasata, et oleks arengut. Viimastel aastatel olen hakanud tegema ka rohkem jalatreeninguid ehk kükke ja seljatreeninguid ehk jõutõmmet. Terves kehas terve vaim. Eelmisel aastal näiteks jäin napilt ilma kolmevõistluse kuldmedalist. Hõbe peaks suruja kohta hea olema. Ütleme nii, et treeningutest on saanud kindel elu osa. Kui mitu päeva pole saali saanud, siis juba tunned süüd.

Kui tähtis on lähedaste toetus võistluseelsel perioodil?

Lastele ikka meeldib, kui saad medali või karika. Vahel piisab juba sellest pisikesest rõõmust, et end hästi tunda ja asjaga edasi tegeleda. Nagu sai öeldud, teen seda kõike pere ja töö kõrvalt. Seega mingeid erilisi treeninglaagreid me ei korralda. Kõik tuleb omavahel ära jagada ja küll ta siis tuleb. Õnneks ma eridieete ka pidama ei pea. Võistlen kuni 105-kiloste kaalukategoorias ja tundub, et mu kehale sobib see kaaluklass. Põhikaal on seal kuskil 103-105 vahemikus.

Kui suurt osa edukaks etteasteks võistlustel mängib tiimi toetus?

Tiimita oleks see kindlasti väga raske. Eriti, kui võistelda varustusega. Üksi seda varustust juba selga ei aja. Kindlasti ka vaimne pool. Pidev üksteise ergutamine ja sisemine konkurents viib edasi. Igaühel on raskeid päevi. Alati lõppeb see millegipärast nii, et algul ei saa vedama, hiljem pidama. Selleski on süüdi teinekord mõni tiimikaaslane.

Hjalmar Mäe

Mis see täpselt on, mis teid selle spordi juures köidab?

Enda piiride nihutamine. Piirid on nihkunud minu jaoks iga aastaga edasi. Kuhu on võimalik välja jõuda? Seda soovikski näha. Hetkel mängin veel hobikorras padelit. Seda nüüd juba 1,5 aastat ja samamoodi piiride nihutamine käib. Sel aastal olid Eesti esimesed padeli meistrivõistlused ja tulemuseks samuti pronks. Ajalugu kordab ennast. Äkki on see hea enne!

Mida soovitaksite noortele, kes alles alustavad karjääri sellel alal?

Mitte kergelt alla anda. Eks alguses hakkavad kilod kergelt juurde tulema ja raskused alistuma. Mingil hetkel tekib kindlasti seisak ja see on see murdekoht: kas lähed edasi või mitte. Lihtne on käega lüüa, kuid siis sa oledki pehmo ja kindlasti oled siis seda ka muudes asjades oma elus.

Kes on teie suurim eeskuju? 

Kogu meie Reval-Spordi tiim. Ühtsuses peitub jõud, nagu ka massis.

Alustasite jõutõstjakarjääri 30-aastaselt. Millised on eesmärgid 40. juubeliks?

Kindlasti soovin võtta lähitulevikus mõne medali välisvõistlustelt. Seega raske töö jätkub ka peale EMV-d. Sel aastal panen kindlasti põhirõhu Soomes toimuvale varustusega rinnalt surumise võistlusele. Põhieesmärk ikkagi medal. Seda näitab tulevik, mis värvi.

Tekst: Elviira Eessaar 

Fotod: Henry Küla